برای دیدن محتوای سایت روی دکمه دسته بندی کلیک بفرمایید

دسته بندی

Breadcrumbs Image
GetImageDB.jpeg

دیسمنوره

دیسمنوره یا قاعدگی دردناک به دردهای حین خونریزی ماهانه گفته می شود که ممکن است از ۲۴ساعت قبل تا سه روز بعد از شروع عادت ماهانه بروز کند و بیشتر در زنان جوان دیده می شود.

به دردهای قاعدگی اصطلاحا "دیسمنوره" (Dysmenorrhea) گفته می شود.
حدود سه چهارم خانمها در بعضی از مواقع دچار دردهایی در هنگام قاعدگی می شوند. حدود ۲۰ درصد این خانمها دچار دردهای خیلی شدیدی می شوند که در زندگی طبیعی آنها اختلال ایجاد می کند. این دردها معمولا از حدود ۲۴ ساعت قبل از قاعدگی شروع می شود و یک تا دو روز بعد از قاعدگی نیز تمام می شوند.
انواع دردهای قاعدگی
دو نوع دیسمنوره وجود دارد: (۱) دیسمنوره اولیه، که هیچ علت آشکاری ندارد و (۲) دیسمنوره ثانویه، که بر اثر مشکلی در اعضاء تناسلی ایجاد می شود.
دیسمنوره اولیه: این نوع از دیسمنوره معمولا در سنین پایین نوجوانی ایجاد می شود و در ارتباط با هورمونهایی است که موجب رها شدن تخمک ها از تخمدان در هر ماه می شود. قاعدگیها اغلب تا حدود یک تا دو سال بعد از اینکه از شروعشان می گذرد در نوجوانان دردناک هستند. بالا رفتن موادی شبیه به هورمون در طی چند روز بعد از تخمک گذاری که به آن اصطلاحا "پروستاگلاندین" گفته می‌ شود باعث انقباض عضلات رحم می گردد. این انقباض عضلات با خون رسانی رحم تداخل نموده و سبب پیدایش دردهای قاعدگی می شود.
این نوع از دردهای قاعدگی به تدریج بعد از ۲۵ سالگی کم می شوند و اغلب تا سن ۳۰ سالگی از بین می روند.
این دردها معمولا پس از زایمان خیلی کمتر می شوند که احتمالا به علت افزایش خونرسانی رحم می باشد.
خانمهایی که در خویشاوندان نزدیک خود، دیسمنوره اولیه را دارا می باشند، احتمال زیادی دارد که خودشان نیز به این وضعیت دچار شوند که این امر، نشان دهنده نقش عوامل ژنتیکی در بروز دیسمنوره اولیه می باشد.
دیسمنوره ثانویه: قاعدگی های دردناک در خانمهایی که قبلا سابقه این مشکل را نداشته اند و یا اینکه فقط دردهای خفیفی داشته اند را دیسمنوره ثانویه می نامند. این نوع از دردهای قاعدگی معمولا خانمها را در سنین بین ۲۰ تا ۴۰ سالگی گرفتار می سازد. علت پیدایش دیسمنوره ثانویه اغلب " آندومتریوز " می باشد.
در آندومتریوز، قطعاتی از بافت که بطور طبیعی رحم را می پوشاند، به سایر اعضایی که در لگن وجود دارد می چسبد. مشکلاتی که در رحم وجود دارند ( مثل فیبروئیدها) از علل شایع بروز دیسمنوره ثانویه می باشد.
عفونت دائمی و طول کشیده اعضای تناسلی و استفاده از آی یو دی نیز ممکن است باعث ایجاد دیسمنوره ثانویه شود.
علائم و مشکلات دیسمنوره
علائم و مشکلات دیسمنوره یا قبل و یا در هنگام شروع قاعدگی ایجاد می شوند و وقتی خونریزی قاعدگی بیشتر باشد، این دردها نیز شدیدتر هستند. این دردها بصورت دردهای انقباضی در قسمت تحتانی شکم هستند که به صورت موجی به قسمت کمر و پاها انتشار می یابند. این دردها ممکن است در لگن نیز ایجاد شوند. دردهای قاعدگی می توانند همراه هر یک از علائم " سندروم قبل از قاعدگی " مثل سردرد نیز دیده شوند.
درمان دیسمنوره
مصرف قرصهای مسکن مثل ایبوپروفن می توانند به از بین رفتن درد کمک نمایند. دراز کشیدن در وان آب گرم و یا استفاده از کیسه آب گرم و قرار دادن آن بر روی شکم، ممکن است باعث تسکین درد شود. با این حال اگر برای اولین بار است که به دردها دچار می شوید و یا اینکه این دردها شدید شده‌اند، باید به پزشک مراجعه نمایید. در چنین مواردی پزشک شما را معاینه خواهد کرد و ممکن است چندین آزمایش مختلف مثل سونوگرافی از قسمت تحتانی شکم و یا هیستروسکوپی درخواست نماید. بستگی به نوع دیسمنوره، درمان آن تفاوت خواهد کرد. اگر شما دچار دیسمنوره اولیه هستید، پزشک ممکن است برای شما از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن و یا مفنامیک اسید تجویز نماید و یا اینکه داروهای ضد اسپاسم به شما بدهد. در بعضی از موارد ممکن است قرصهای ضد بارداری داده شود زیرا این قرصها با جلوگیری از تخمک گذاری باعث می شوند که دردهای قاعدگی تسکین یابد و همچنین خونریزی قاعدگی را کاهش می دهند. هنگامی که با این روش، تخمک گذاری متوقف شود، دیسمنوره اولیه بهبود می یابد اما هرگاه این درمان متوقف گردد، درد نیز ممکن است دوباره عود نماید. دیسمنوره ثانویه معمولا وقتی که علت زمینه ای ایجاد آن درمان گردد، برطرف می شود.


مریم شوهانی

مریم شوهانی

توضیحات بیشتر

مشاهده نظرات

دیدگاه ارزشمند شما

لطفا فیلدهایی که با * مشخص شده است را پر کنید، آدرس ایمیل شما نمایش داده نمی شود