برای دیدن محتوای سایت روی دکمه دسته بندی کلیک بفرمایید

دسته بندی

Breadcrumbs Image
IMG_20211216_204306_857.jpg

20 نکته ضروری در مورد تامپون که هر خانمی باید بداند

قاعدگی، عادت ماهانه یا در اصطلاح عامیانه، پریود شدن، بخش مهمی از زندگی هر خانمی را تشکیل میدهد. بر اساس آمار به طور میانگین هر زن ایرانی حدود 500 بار در طول دوران زندگی اش پریود میشود. عمده خانم ها در این دوران از نوار بهداشتی استفاده می کنند، حال انکه برخی استفاده از تامپون و یا کاپ قاعدگی را ترجیح می دهند. در این مقاله به بررسی مزایا و معایب تامپون و کاپ قاعدگی می پردازیم. با ما همراه باشید.

تامپون چیست؟

تامپون یک توپ پنبه ای کوچک است که برای دوران پریودی استفاده می شود. بافت اسفنجی آن مثل نوار بهداشتی می تواند خون پریودی را جذب و برای چند ساعت در خود نگه دارد. هیچ محدودیت سنی در استفاده از تامپون وجود ندارد اما استفاده از تامپون می تواند به پرده بکارت آسیب بزند.

انواع تامپون قاعدگی

استفاده از تامپون در قاعدگی در بین بسیاری از خانمها مرسوم است. تامپون انواع مختلفی دارد. رایجترین آنها عبارتند از:

• تامپون انگشتی:

تامپون هایی هستند که بدون استفاده از اپلیکاتور و فقط با کمک انگشت وارد واژن می شود.

• تامپون اپلیکاتوری:

نوع دیگری از تامپون ها نیز وجود دارد که با کمک اپیلکاتور یا وارد کننده می توانید آن را وارد واژن کنید.

• تامپون های استخری:

موقع شنا از این تامپونها استفاده می شود که قدرت جذب بسیار بالایی دارند.

قدرت جذب تامپون بهداشتی واژن

تامپونها درجات جذب خون متفاوتی دارند. تامپون ها بر اساس مقدار جذب میلی گرمی خون به انواع ضعیف (تا 6 گرم)، معمولی (6 تا 9 گرم)، خوب(9 تا 12 گرم)، خیلی خوب (12 تا 15 گرم) و یا عالی (15 تا 18 گرم) تقسیم بندی می شوند. معمولا از درجات خیلی خوب و عالی تامپون در روزهای اول و دوم قاعدگی که خونریزی سنگین است بیشتر استفاده می شود. برای تعویض به موقع تامپون اگر خونریزی شدید قاعدگی ندارید بهتر است از تامپون با قدرت جذب پایین استفاده کنید. 

مزایای استفاده از تامپون

استفاده از تامپون به دلیل سایز کوچک آن خیلی راحتتر و بهداشتی تر از نوار بهداشتی یا کاپ قاعدگی است. خانمهایی که از تامپون استفاده می کنند وجود آن را احساس نمی کنند. از دیگر مزایای تامپون می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از آن موقع ورزش کردن در دوران قاعدگی

  • قابل استفاده برای رفتن به استخر و شنا در پریودی

  • استفاده راحت برای مهمانی ها

  • عدم آلوده شدن لباس موقع پریودی

  • موقع استحمام یا دوش نیازی به خارج کردن تامپون نیست

به علاوه تامپونها هر نوعی که باشند بسیار کوچک هستند. حتی می توانید آنرا در جیب یا کیف آرایش نگه دارید. برخلاف تصور برخی افراد، استفاده از تامپون باعث کاهش دردهای قاعدگی نمی شود.

معایب استفاده از تامپون

استفاده از تامپون ممکن است باعث بروز عفونت باکتریایی شود که از عوارض آن بروز شوک سمی یا TTS است. این شوک هرچند نادر است اما می تواند باعث مرگ فرد شود. TTS بدترین نمونه معایب تامپون به حساب می آید. به علاوه:

  • نیاز به آزمون و خطا برای مشخص شدن نوع و اندازه تامپون

  • تحریک و خشک شدن واژن در اثر تامپون

  • ایجاد خارش در واژن

  • احتمال پاره شدن نخ تامپون موقع بیرون کشیدن آن

  • ایجاد خشکی در واژن

هر چند تامپون های عطری خونریزی را کاهش می دهند اما می توانند باعث بروز سوزش یا عفونت واژن شوند.

تامپون یا نوار بهداشتی؟

هر چند استفاده از نوار بهداشتی در زندگی روزمره بسیار راحتتر و بهتر از تامپون است اما استفاده از آن باعث ایجاد حساسیت در ناحیه واژن و کشاله ران می شود. استفاده از تامپون در موقعیت هایی مثل:

  • استفاده از تامپون برای استخر رفتن

  • انجام ورزش های پر تحرک و سنگین مثل ژیمناستیک

  • پوشیدن لباسهای تنگ مجلسی در مهمانی ها

بهتر است از تامپون استفاده کنید. البته برای شب توصیه می شود تامپون را خارج کرده و از نوار بهداشتی در طول شب استفاده کنید. 

تامپون قاعدگی به چه کسانی توصیه نمی شود؟

زنانی که عفونت پوستی در اطراف واژن دارند یا جراحی های مربوط به دستگاه تناسلی انجام داده اند و هنوز دوره نقاهت را طی نکرده اند نمی توانند از تامپون استفاده کنند. استفاده از تامپون برای زنانی که مستعد انواع عفونتهای واژینالی هستند ممنوع است. 

روش استفاده از تامپون بهداشتی

برای استفاده از تامپون باید ابتدا دستها را بشویید و بعد بسته تامپون را باز کنید. اگر تامپون روی زمین افتاد به هیچ وجه از آن استفاده نکنید. در غیر این صورت دچار عفونت های شدید خواهید شد.
نحوه استفاده از تامپون بهداشتی به صورت زیر است:
  1. آرام و بدون استرس روی توالت بنشینید یا سرپا بایستید و پاها را از هم باز کنید.
  2.  تامپون را بین انگشت شست و اشاره گرفته و با دست دیگر لابیاها را از هم باز کنید.
  3.  سر تامپون را وارد دهانه واژن کرده و بسته به نوع تامپون با نوک انگشت یا اپلیکاتور آن را به درون واژن هل دهید.
  4.  بعد از ورود تامپون می توانید اپلیکاتور یا انگشت را خارج کنید.
  5.  در انتهای تامپون نخی برای خروج تامپون وجود دارد، نباید این نخ را وارد واژن کنید. نخ باید بیرون از واژن باشد.

در صورتی که بعد از ورود تامپون به واژن آن را حس می کنید و یا درد دارید باید تامپون را خارج کنید. چون ممکن است نحوه استفاده از تامپون اشتباه انجام شده باشد. پس دوباره مراحل بالا را با تامپون دیگر تکرار کنید. 

نحوه بیرون کشیدن تامپون

نحوه خارج کردن تامپون قاعدگی کار راحتی است. برای درآوردن تامپون قاعدگی توجه کنید که اگر نخ تامپون خون آلود باشد یعنی تامپون اشباع شده و سریعا باید خارج شود. برای خارج کردن تامپون به روش زیر عمل کنید:
  1. دستها را شسته و بدون استرس روی توالت بنشینید و یا یک پای خود را روی در پوش توالت بگذارید.
  2. نخ تامپون را به آرامی بگیرید و تامپون را به آرامی بیرون بکشید.
  3. اگر تامپون به راحتی خارج نمی شود آنرا به زور خارج نکنید. از دوش واژینال برای مرطوب کردن واژن و خروج راحتتر تامپون استفاده کنید.
  4. تامپون را در کاغذ توالت پیچیده و در سطل زباله بیندازید. هرگز آن را داخل دستشویی نیندازید. چون تامپون می تواند باعث گرفتگی توالت شود.
در پایان، دستان خود را بشویید. سعی کنید موقع بیرون کشیدن تامپون، دستتان کمترین تماس را با تامپون خونی داشته باشد.
 

20 نکته ضروری در مورد تامپون که هر خانمی باید بداند

  1. بعد از بیرون کشیدن تامپون از برقراری رابطه جنسی در دوران قاعدگی خودداری کنید چون تامپون باعث خشکی واژن شده است و مقاربت تان دردناک خواهد بود.
  2. تامپون نه در رحم گیر می کند و در بدن گم می شود.
  3. در صورتی که موقع درآوردن تامپون بهداشتی واژن نخ آن پاره شد، نگران نباشید. عصبی نشوید. دستها را خوب بشویید و سپس با دو انگشت خود تامپون بهداشتی را از واژن بیرون بکشید.
  4. خارج کردن تامپون دردناک نیست پس نگران چیزی نباشید و آرامش خود را حفظ کنید.
  5. برای راحتتر وارد شدن تامپون می توانید از روغن یا روان کننده در سر اپلیکاتور یا انگشت استفاده کنید.
  6. نوع تامپون را بر اساس حجم خونریزی خود انتخاب کنید.
  7. استفاده از تامپون گلوله ای پنبه ای (تامپون انگشتی) راحتتر از تامپونهایی است که با کمک اپلیکاتور به داخل واژن هل داده می شوند. برای افراد شاغل استفاده از این نوع تامپون راحتتر و سریعتر است.
  8. برای پیدا کردن دهانه واژن به مسیر خروج خون توجه کنید.
  9. موقع دراوردن تامپون باید آن را با همان زاویه ای که وارد واژن کرده اید به بیرون بکشید.
  10. اگر برای نحوه استفاده یا بیرون آوردن تامپون یا پیدا کردن دهانه واژن مشکلی دارید، خجالت نکشید و از یک شخص مطمئن و یا یک پزشک در این مورد سوال کنید.
  11. از تامپون برای ترشحات واژینالی طبیعی نباید استفاده کنید.
  12. قطر دهانه رحم به اندازه سر سوزن است و تامپون از آن رد نمی شود. بنابراین نگران گم شدن تامپون نباشید.
  13. موقع انجام حرکات شدید مطمئن باشید تامپون از جای خود خارج نمی شود. زیرا دیواره های واژن، تامپون را در محل خود محکم نگه می دارند. مگر اینکه نخ تامپون را برای خارج کردن آن به آرامی بکشید.
  14. هرگز از دو تامپون به طور همزمان استفاده نکنید. اگر خونریزی قاعدگی سنگین است باید از تامپون هایی استفاده کنید که قدرت جذب بالایی دارند.
  15. بعد از زایمان، تا زمانی که بهبود نیافته اید باید از نوار بهداشتی به جای تامپون استفاده کنید.
  16. عفونت های استافیلوکوکی می توانند خطر حمله TTS را بیشتر کنند. این نوع باکتری ها اغلب روی دست زندگی می کنند. پس قبل از دست زدن به تامپون باید دستها را کاملا شست.
  17. سوراخ برخی از پرده های بکارت بزرگ هستند و بدون آسیب دیدن به تامپون اجازه ورود می دهند. اگر دوشیزه هستید و اصرار به استفاده از تامپون دارید، بهتر است توسط پزشک متخصص زنان معاینه شوید. اگر سوراخ پرده بکارت باریک باشد با تامپون گذاری پاره خواهد شد.
  18. یک راه شناسایی سوراخ واژن، این است که انگشت خود را از مقعد به سمت واژن بکشید. اولین سوراخی که در این مسیر حس کردید، سوراخ واژن است که باید تامپون را وارد آن کنید.
  19. اگر نگران درد موقع وارد کردن تامپون هستید، می توانید تامپون دخترانه استفاده کنید که نازکتر هستند.
  20. اگر اولین بار است تامپون استفاده می کنید، ممکن است کمی احساس ناراحتی کنید. بهتر است با تامپون های نازک شروع کنید.
 

کاپ قاعدگی

کاپ قاعدگی یک فنجان کوچک قیفی شکل و انعطاف پذیر است که درون واژن قرار می گیرد و خون قاعدگی را در خود جمع می کند. کاپ قاعدگی از جنس سیلیکون پزشکی، لاستیک یا پلاستیک ساخته می شود. این وسیله چند بار مصرف است و می تواند بین ۶ تا ۱۲ ساعت مورد استفاده قرار بگیرد. کاپ قاعدگی از دو بخش اصلی به نام های کاپ و ساقه تشکیل شده است. جام کاپ قسمت اصلی و فنجان مانند آن است که محل جمع آوری خون قاعدگی است. خود جام دارای یک لبه و بدنه است. قسمت ساقه در انتهای جام قرار می گیرد و برای خروج راحت تر کاپ به فرد کمک می کند. (در صورتی که قسمتی از ساقه از دهانه ی واژن بیرون بماند، می توان آن را کوتاه کرد.) به سادگی می توان کاپ را خالی کرد، آن را با آب و صابون شست و دوباره آن را در واژن قرار داد. کاپ قاعدگی را میتوان بعد از 6 الی 12 ساعت استفاده، خارج کرده و بشویید. در قاعدگی های با خونریزی شدید، ممکن است فرد مجبور شود که کاپ خود را چندین بار در طی روز خالی کند.
 

مزایای استفاده از کاپ قاعدگی

کاپ قاعدگی یک جایگزین راحت و سازگار با محیط زیست به جای نوار های بهداشتی یا تامپون هاست. مزایای استفاده از کاپ قاعدگی عبارتند از:

  • صرفه جویی مالی: 

هزینه خرید کاپ قاعدگی در حدود 300 تا 500 هزار تومان است (تابستان 1398). با اینکه هزینه خرید اولیه این محصولات بالاست اما کاپ های قاعدگی بسته به مارک خود ممکن است چندین سال دوام داشته باشند. استفاده از یک کاپ در مقایسه با تامپون یا نوارهای بهداشتی ، باعث صرفه‌جویی در هزینه بلند مدت خواهد شد.

  • سهولت در استفاده: 

براساس نظر بسیاری از خانم ها استفاده از کاپ قاعدگی راحت تر از نوار بهداشتی یا تامپون است. کاپ قاعدگی برخلاف تامپون، باعث خشکی واژن نمی شود.

  • دردهای شکمی کمتر:

برخی از افراد می گویند که دردهای شدید قاعدگی آنها بعد از استفاده از کاپ های قاعدگی کاهش یافته است.

  • تمیزی بیشتر: 

اگر کاپ را به طور صحیح درون واژن قرار دهید، نشتی یا بیرون‌ریزی نخواهد داشت و می‌توانید هنگام ورزش، حتی شنا، یا دوش گرفتن حین قاعدگی نیز از آن استفاده کنید.

  • کاهش اثرات منفی زیست محیطی:

نوارهای بهداشتی و تامپون‌ها معمولاً یک بار مصرف هستند و به صورت بسته بندی عرضه می‌شوند، اما کاپ های قاعدگی برای سالها استفاده طراحی شده اند. این مسئله می ‌تواند به طور چشمگیری میزان زباله های ناشی از محصولات قاعدگی را کاهش دهد.

  • کاهش عفونتهای قارچی واژن:

استفاده از کاپ مناسب و تخلیه و شستشوی مکرر آن می‌تواند خطر ابتلا به عفونت های قارچی واژن را نیز کاهش دهد.

 

 معایب استفاده از کاپهای قاعدگی

مهمترین معایب استفاده از کاپهای قاعدگی عبارتند از:
  • عدم راحتی در استفاده اولیه: 

قرار دادن و خارج کردن کاپ قاعدگی در اولین استفاده ممکن است ناخوشایند و پیچیده باشد. برخی از زنان از دیدن خون عادت ماهیانه خود دچار حالت تهوع می شوند یا احساس ناخوشایندی نسبت به آن دارند. در این افراد، استفاده از کاپ قاعدگی ممکن است گزینه خوبی نباشد.
  • احساس ناخوشایند نسبت به کاپ:

کاپ قاعدگی در صورت عدم قرار گیری صحیح یا در صورت استفاده از سایز نامناسب نیز می تواند به احساس ناخوشایند و ناراحت کننده ای منجر شود.
  • ترشحات خونی: 

به علاوه زنان دچار پریود شدید یا افرادی که به طور مکرر در طی قاعدگی خونریزی همراه با لخته های خونی بزرگ دارند، ممکن است با ترشحات خونی مواجه شوند.
  • سندروم شوک سمی: 

برخی افراد نگران ابتلا به سندرم شوک سمی هستند، این عفونت گاهی اوقات در اثر دیر عوض کردن تامپون اتفاق می افتد. برخلاف نام ترسناک این سندروم، تعداد مبتلایان به آن بسیار کم بوده و خطر جدی ای مبتلایان را تهدید نمی کند. 
 

موارد منع استفاده از کاپ قاعدگی

از کاپ قاعدگی استفاده نکنید اگر:

  • به عفونت واژن مبتلا هستید.
  • به سیلیکون یا پلاستیک حساسیت دارید
  • از IUD استفاده می کنید
  • اخیرا جراحی زنان، زایمان یا سقط داشته اید.
  • سابقه ی ابتلا به سندرم شوک سمی را داشته اید.

در صورتی که مفهوم بکارت برایتان اهمیت دارد، استفاده از کاپ قاعدگی توصیه نمی شود.

نحوه وارد کردن و استفاده از کاپ قاعدگی 

کاپ قاعدگی دارای دو قسمت اصلی است: جام کاپ و ساقه نازک در انتهای آن که استفاده و خارج کردن آن را آسانتر می کند. قبل از اولین استفاده، باید دستورالعمل روی بسته‌بندی را به دقت بخوانید و مطابق با آن، وسیله را شستشو داده یا استرلیزه کنید. بهترین کار این است که پیش از داخل کردن یا بیرون کشیدن کاپ قاعدگی، دست‌ها را با آب و صابون بشویید.

روش استفاده از کاپ قاعدگی

هنگامی که لبه کاپ وارد واژن شد، فشار دادن کاپ به داخل واژن را ادامه دهید تا کل کاپ و پایه آن درون واژن قرار گیرد. کاپ باید به صورت ارتجاعی باز شود تا از هر گونه نشت خون قاعدگی جلوگیری کند. برای اطمینان از این موضوع، باید پایه کاپ (نه گردن آن) را نگه دارید و آن را یک دور کامل یا 360 درجه بچرخانید.
مطلب جالب اینکه زمانی که کاپ به شکل صحیح درون واژن شما قرار بگیرد، وجود آن را حس نمی‌کنید و فراموش می کنید که این وسیله در داخل واژن شما قرار دارد.

چگونه کاپ قاعدگی را خارج کنیم؟

هنگام خارج کردن کاپ قاعدگی، فشار کمی درست مانند زمان دفع مدفوع نیاز است. برخی از افراد از عضلات واژن برای بیرون راندن کاپ قاعدگی استفاده می کنند. اگر عضلات کگل شما ضعیف است می توانید مقاله تقویت عضلات کگل را مطالعه کنید. تقویت این عضلات، نقش مهمی در بهبود سلامت واژن شما در سنین مختلف دارد.
انگشت اشاره و شست را به درون واژن فرو برده و پایه کاپ را بگیرید و آن را به آرامی بیرون بکشید. با گرفتن پایه کاپ، حالت مکش آن را متوقف ساخته و کاپ را از واژن خارج سازید. برای جلوگیری از بیرون ریختن خون، باید کاپ را عمودی نگه دارید. برخی از زنان ممکن است در پیدا کردن محل درست کاپ یا پایه آن دچار مشکل می‌شوند. جای نگرانی نیست - کاپ قاعدگی در واژن شما گم نمی‎شود! چند دقیقه صبر کرده و سپس مجددا سعی کنید.

تمیز و استریل کردن کاپ قاعدگی

پیش از اولین استفاده، کاپ را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در آب بجوشانید و سپس خشک کنید. پس از هر بار استفاده، کاپ را با آب سرد یا آب گرم و شوینده های غیرمعطر شسشتشو دهید. حواستان باشد که سوراخ های بالایی کاپ هم تمیز شوند. پس از هر دوره ی پریود، کاپ را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در آب بجوشانید، خشک کنید و در کیف مخصوص نگه داری کنید.
راه دیگر برای برای ضدعفونی کردن کاپ، این است که حداکثر سه دقیقه در محلول آب و سرکه قرار بگیرد.

هنگام خرید کاپ قاعدگی به چه چیزهایی توجه کنیم؟

 

  • کاپ از جنس سیلیکون پزشکی باشد.
  • سایزبندی های متفاوت داشته باشد.
  • شرکت فروشنده، پشتیبانی قوی داشته باشد.
  • شرکت فروشنده مجوز قانونی داشته باشد.
  • برند موردنظر در سطح جهان مطرح باشد.
  • قیمت معقول داشته باشد.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 


فاطمه نصری

فاطمه نصری

توضیحات بیشتر

مشاهده نظرات

دیدگاه ارزشمند شما

لطفا فیلدهایی که با * مشخص شده است را پر کنید، آدرس ایمیل شما نمایش داده نمی شود