برای دیدن محتوای سایت روی دکمه دسته بندی کلیک بفرمایید

دسته بندی

Breadcrumbs Image

کاردرمانی کودک در اتاق تاریک و تمرینات تشخیص شکل از زمینه

کاردرمانی کودکان در حیطه ی ادراکات بینایی ارتباط خوبی با مداخلات اتاق تاریک دارد . بیاین تخصصی حرف نزنیم و یکم با هم صمیمی تر بشیم

در اتاق تاریک کاردرمانی همه ی اجزا و وسایل حواس پرت کن حذف میشن و اینجوری کاردرمان کودک شما میتونه همون شرایطی رو برای کودک طراحی کنه که مدنظر خودشه ، مثلا نور ، صدا ، تصویر ، عواملی که حواس پرت میکنن باشن یا نباشن و... 

شما تو این ویدئو میتونین یه نمونه تمرین اتاق تاریک رو ببینین که البته تاکید اصلیش بر ادراکات بینایی از جمله : تشخیص شکل از زمینه و  ثبات شکل هست . حالا این کلمه های قلمبه سلمبه که گفتم یعنی چی ؟ 

الان توضیح میدم خدمتتتون :)

 

تشخیص شکل از زمینه

 یکی از مهارت های مهم از مجموعه مهارت های درکی دیداری است.به این معنی که بتوانیم اشیا و شکل هارا از یک زمینه شلوغ پیدا کنیم.این توانایی در اصل دیدن محرکات کوچک و جزئیات در زمینه شلوغ میباشد.

کودکانی که در این زمینه اختلال دارند دارای مشکلات زیر هستند:

  1. .لباس های خود را از دیگر لباس ها به خوبی تشخیص نمیدهند.
  2. اسباب بازی و اشیا شبیه به هم را در یک اتاق شلوغ نمیتوانند پیدا کنند.
  3. یافتن جزئیات تصاویر برای آن ها مشکل است-والدین را در محیط شلوغ ممکن است گم کنند-در رنگ آمیزی تصاویر شلوغ مشکل دارند-متن های ریز و با فاصله کم را نمیتوانند بخوانند و خط را گم میکنند-در حل پازل و جدول به مشکل برمیخورند-اشیا و حروف شبیه به هم یا اعدادی مثل 9،6را با هم قاطی میکنند

تمرین هایی که  به بهبود تشخیص شکل از زمینه کمک میکند:

  1. تعدادی حروف شبیه به هم مثل (ب)و(پ) را بنویسیم و از او بخواهیم مثلا (ب)را جدا کند.
  2. ماروپله بازی کند.
  3. کارت های حیوانات و میوه هارا روی زمین پخش کنیم . از او بخواهیم نام حیوان یا میوه ای را که میشنود،عکس ان را پیدا کند.
  4. گوی های رنگی را در ظرفی بریزیم و از او بخواهیم که یک رنگ به خصوص را پیدا کند.
  5. ماکارونی های شکل دار را درظرفی بریزیم،و یک نوع آن را جلوی کودک بزاریم و به او بگوییم هر چی شبیه این دیدی را جدا کن.

 

 

اهمیت ثبات شکل در یادگیری ثبات شکل:به توانایی تشخیص و شناخت هر شکل یا شیئی با وجود تغییر در محیط،وضعیت،اندازه و رنگ و دیگر ویژگی های ظاهری شی گویند.


ثبات شکل:به توانایی تشخیص و شناخت هر شکل یا شیئی با وجود تغییر در محیط،وضعیت،اندازه و رنگ و دیگر ویژگی های ظاهری شی گویند.

ثبات شکل موجب میشود در میدان بینایی ثبات و پایداری وجود داشته باشد؛این مهارت کودک را قادر میسازد علی رغم تفاوت هایی که در جهت گیری محیط یا جزئیات و خصوصیات ظاهری شی ایجاد میشود،آن را مثل قبل شناسایی کند.مثلا با دیدن ماشین های بزرگ در خیابان باز هم بگوید آن ها ماشین هستند و بین یک جسم اسباب بازی و واقعیت به یک درک و مفهوم پایدار رسیده باشد.به عبارت دیگر ثبات شکل فرد را قادر میسازد فرضیاتی درمورد مثلا سایز شکل یا اشیا داشته باشد هرچند محرک بینایی تحت تاثیر متغیر قرار داشته باشد.

به طور مثال این مهارت این توانایی را میدهد به دانش آموزان دبستانی که حرف را سریعا تشخیص دهد،چه کوچک نوشته شده باشد و چه با حرف بزرگ،چه دستخط فرد دیگری باشد و یا با هر فونتی نوشته شده باشد.

بقای اشیا از مهمترین ادراکاتی است که کودکان کسب میکنند و طبق نظریه رشد مرحله ای پیاژه،در مرحله حسی-حرکتی یعنی از تولد تا 2سالگی این مهارت به طور کامل کسب میشود.

پیاژه معتقد بودکودک به وسیله لمس و دست زدن به اشیا پیرامون خود است که به پایداری و بقای شی پی میبرد.گرچه امروزه نظریه او زیر سوال رفته است اما همچنان پایه و اساس تحقیقات پیرامون ثبات شکل میباشد.

اگر این مهارت به خوبی دریافت نشده باشد با کوچکترین تغییر در ویژگی های ظاهری و محیطی و جهت اشکال یا اشیا،کودک نمیتواند در ذهن خود آن شکل را پردازش کرده و به خاطر بیاورد.

مثلا اگر در خواندن و یاداوری اعداد، حروف دچار مشکل باشد به خاطر عدم درک پایداری و ثبات بینایی،معضلات تحصیلی زیادی را به همراه می آورد.اگر هر چه زودتر والدین یا مربیان متوجه مشکل دانش آموزانی که اختلال ثبات شکل دارند ،بشوند،و به کاردرمانگران مراجعه کنند،روند بهبودی تسریع پیدا میکند و جلوی مشکلات آموزشی و یادگیری و نهایتا افت تحصیلی در دانش آموز مبتلا به این اختلال گرفته میشود.


برچسب ها

فریده امیر احمدی

فریده امیر احمدی

توضیحات بیشتر

مشاهده نظرات

دیدگاه ارزشمند شما

لطفا فیلدهایی که با * مشخص شده است را پر کنید، آدرس ایمیل شما نمایش داده نمی شود